't Is weer voorbij, die mooie (Tieltse) zomer

Patrick Demarest

24/09/2022
column


Je zag ze her en der wapperen in Tielt en deelgemeenten: de vlaggen van Tielt Zomert, en er waren al stoute geesten die in dat logo het woord ZOT meenden te herkennen.  Het is echter wel een feit dat het een zot mooie zomer geweest is, mijn gedacht.  Er was heel veel te doen, het weer viel meestal geweldig mee en eindelijk waren we verlost van die vele ambetante Corona toestanden.  Zorgeloos genieten was de hoofdzaak, tenzij voor diegenen die té veel last hadden van de hitte en droogte.  De perfectie bestaat echter niet in dit leven (vraag het maar eens aan ene Vladimir P. uit Moskou, die zijn plannen lopen ook niet zoals gewenst!)

Alles begon in feite met de Tieltse (Europa)feesten, die een ronduit schitterende editie hebben meegemaakt.  De vele optredens, de massa volk, het schitterende weer: het waren nog eens feesten zoals in de Good Old Days.  Eén iets wil ik hier eens speciaal vermelden: de inzet van de Tieltse stadsdiensten.  Dat die mensen constant het beste van zichzelf gaven om de Tieltenaren een geslaagd feestgevoel te bezorgen ... dat mag ook wel eens in de verf gezet worden.  Die inzet was er zeker ook bij wat voor mij een hele mooie afsluiter van de zomer-activiteiten was: de theater-wandeling op en rond de Poelberg (zonder daarom te kort te willen doen aan een aantal andere activiteiten zoal de Modeloper bvb).  Tielt Vanessentens was vanessentens een top-evenement, met speciale dank aan de heren regisseurs-scenaristen Danny Verlinden en Stefaan Decloedt... en zo heb ik nog eens 't een en 't ander kunnen bijleren over mijn favoriete plek in Tielt.

Wat mij ook veel plezier heeft gedaan: de deelgemeenten werden niet vergeten bij Tielt Zomert: in Kapelle en Kanegem was er veel te doen, en mijn eigen dorp Aarsele herleefde ècht helemaal tijdens het dorpsfeest van eind augustus.  Ik denk dat het eeuwen geleden moet zijn dat er nog eens gedanst werd op het dorpsplein naast de kerk, toen Niels en Bram méér dan twee uur lang van jètje gaven.

Hopelijk hebben de komende maanden ook nog mooie zaken in petto.  Vladimir P. uit Moskou zou graag hebben dat het een koude rot-winter wordt, maar in Tielt zeggen we tegen hem: ge kunt vanessentens en vierkant de pot op... wij zullen ons hier wel redden, want de tijd dat er hout moest gesprokkeld worden in de bossen rond de Poelberg om de winter door te komen ligt al lang achter ons!  (Hula)