Schuimend klassiek op 28 november met Piet Loose

Patrick Demarest

23/11/2021
Actua

Op 28 november pakken The Dirty Scums uit met een nieuwe aflevering van Schuimend Klassiek in 't Een en 't Ander, Dorp 3 in Schuiferskapelle. Je wordt er om 11.30 uur verwacht.


The Dirty Scums en muziek, het blijft een bijzonder geslaagd huwelijk. Het laat hen ongegeneerd toe van meerdere (muzikale) walletjes te eten: een ware muziekliefhebber zal zich nooit beperken tot één genre of periode, maar zal genieten van de diversiteit dezer wereld. En klassieke muziek hoort net zoals punkmuziek ontegensprekelijk bij het betere aanbod uit die diversiteit. Het inspireerde de Scums om in 2019 onder de noemer Schuimend Klassiek van start te gaan met een reeks evenementjes die steeds plaats vinden in het lokale dorpscafé ’t Een en ’t Ander van hun geliefde thuisbasis Schuiferskapelle. Schuimend refereert daarbij zowel naar de Scums als naar het aperitiefgehalte van de optredentjes. De afkorting SK staat zowel voor Schuimend Klassiek als voor SchuifersKapelle, SK@SK als het ware.

Mei 2020

In elke editie van Schuimend Klassiek wordt één klassiek instrument gedurende een uurtje in de kijker geplaatst. Het concept is licht educatief van opzet, de muzikant van dienst geeft nl. tussendoor wat tekst en uitleg over zowel het instrument als over de gespeelde klassieke werken. Uiteraard is een stem ook een instrument, en is soleren op het instrument de hoofdzaak, al of niet samen met een begeleidingsinstrument. De locatie is het knusse achterafzaaltje van ’t Een en ’t Ander, anachronistische en dorpse getuige van de immer belangrijke behoefte aan dergelijke ruimte voor diverse initiatieven van al even diverse lokale verenigingen. Het aantal zitplaatsen is er beperkt tot 30 à 40. De kleinschalige concertjes vinden telkens plaats op zondagvoormiddag van 11.30  tot 12.30 uur, en wel op de vierde zondag van de maanden februari, mei en november. Door de corona-omstandigheden wordt dit nu de editie die op 31 mei 2020 had moeten plaats vinden.

Piet Loose

Piet werd geboren in Roeselare en volgde middelbaar onderwijs in dezelfde stad. Voor het hoger (muziek)onderwijs ging het richting Leuven naar het Lemmensinstituut, waar hij de kandidaturen Tuba en Muziekpedagogie volgde. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent volgde hij dan weer de masters Muziektheorie en Klassieke contrabas. Hij heeft een stevige link met Tielt. Zijn Roeselaarse leerkracht tuba was nl. tevens dirigent van het toenmalige Tieltse Jeugdensemble, nu de Jet Symphonic Band. Via hem verzeilde Piet als contrabassist bij dit gezelschap, waarvan hij intussen al 25 jaar deel uitmaakt. Het afgelopen decennium schoolde hij zich verder bij aan de Tieltse Academie voor Muziek en Woord waar hij o.a. afstudeerde voor zang in de richting jazz/pop waarbij hij zichzelf begeleidt op het accordeon. Hij volgt er ook nog altijd lessen accordeon (klassiek) en piano (jazz). Het was aanvankelijk de bedoeling dat Piet in de editie van 31 mei 2022 zijn zangexamen als een publiek optreden zou afleggen in aanwezigheid van een jury, tot een pandemie daar een stokje kwam voor steken ... Deze editie wordt nu vooralsnog een afsluitmoment van zijn opleiding jazz/pop-zang en wordt dus per uitzondering wat minder “klassiek”. Piet zal ons o.a. een inkijk geven in zijn zangtechniek, hoe hij met teksten omgaat en of het belangrijk is wat polyglot te zijn, want hij zingt zowel in het Nederlands, het Engels, het Frans als het Italiaans.

Piet is van vele markten thuis, hij is bv. ook de helft van het folkduo De Skjeeve Skoojers, beschikt over een uitgebreid Iers repertoire op het accordeon, en trekt als contrabassist wel eens mee op concerttournee met een symfonisch orkest. Zelfs om lange tijd onze Vlaamse klei te ontvluchten draait hij zijn hand niet om. Zo schuimde hij gedurende de eerste coronazomer bijna twee maanden lang Franse terrassen en campings af als zanger-accordeonist. En in dezelfde geest blijft hij solliciteren op cruiseschepen voor een job in één van de bars waarbij hij piano, accordeon en zang kan combineren.

De toegang tot het concertje is gratis, wel wordt je aandacht verwacht en een vrije bijdrage gevraagd. Uit respect voor de muzikant: kom tijdig ! En wie weet, mocht de omvang van de vrije bijdrage én de sfeer daartoe inspireren, komt er achteraf misschien nog wel een deel van zijn Iers repertoire aan bod in het café zelf.

Volgende editie: 27 februari 2022