Reuzenhuis Tielt verwelkomt Robot Spike

Patrick Demarest

13/10/2021
Actua

De Tieltse Freinetschool Het Reuzenhuis won eind vorig schooljaar een Lego Spike robot door in de klas een automata te ontwikkelen voor een wedstrijd binnen het digitaal event ‘Escape from your school!’. Dit schooljaar wordt robot Spike officieel in gebruik genomen.

YouTube.


Klas 5 van Freinetschool het Reuzenhuis nam afgelopen mei deel aan de wedstrijd tijdens het digitaal event van technoboost ‘Escape from your school!’ waarbij ze met de klas een automata moesten ontwikkelen. Een automata is een mechanisch apparaatje dat je eenvoudig met de hand in beweging kunt zetten.

Bekijk hier het filmpje van de zelfrijdende fiets.

De leerlingen werkten als een heus team samen en ontwierpen een zelfrijdende fiets waarmee ze een Lego Spike wonnen. De robot kregen ze al op het einde van vorig schooljaar waardoor ze al even de tijd kregen om hem te ontdekken.

Op 18 oktober wordt robot Spike officieel lid van hun klas. Voor de leerkracht volgt later dit schooljaar nog een extra opleiding zodat de communicatie met de robot vlot blijft verlopen.

Het Reuzenhuis neemt vaker deel aan activiteiten van technoboost, dat technische opleidingen en beroepen promoot. Al voor het tweede schooljaar op een rij gaat klas 5 zes technische uitdagingen aan. Ze ontvangen hierbij kosteloos een pakket met uitdagingen rond verschillende onderwerpen: elektriciteit, mechanica, voedingsindustrie, textiel, chemie, enz. Het pakket bevat lesfiches, lesdoelen en eindtermen, volledig volgens de STEM-didactiek. Specifiek verbruiksmateriaal, dat in klas of thuis niet voorradig is, wordt meegeleverd.

Bedoeling is dat leerlingen kennismaken met techniek en technische beroepen en gestimuleerd worden om op onderzoek uit te gaan en zelf oplossingen te bedenken.

Technoboost organiseert ook lokale techniek-events. Nieuwe technologieën, innovaties en digitalisering zorgen dat er volop job opportuniteiten zijn binnen techniek en technologie. Om leerlingen te inspireren een bewuste studie- en carrièrekeuze te maken, is het belangrijk om ze samen met hun leerkrachten in contact te brengen met de vele technologische aspecten van het bedrijfsleven. Op zo’n event bezoeken leerlingen meerdere standen en kunnen ze zelf aan de slag in verschillende workshops rond mechanica-elektriciteit.

Een nieuwe editie, in samenwerking met Stad Tielt, staat op de planning voor 24, 25 en 26 februari 2022 in de Europahal.