Ook Tielt bood hulp na zware overstromingen

Patrick Demarest

01/08/2021
Actua

Na de zware overstromingen die ons land de afgelopen dagen hebben getroffen, lanceerde het Rode Kruis de solidariteitsactie 'Helpen helpt'. Ook het stadsbestuur ondernam actie.

Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique slaan de handen in elkaar om de noodhulp naar aanleiding van de overstromingen te coördineren. Daartoe is de solidariteitsactie 'Helpen helpt' opgericht.

Wat kan jij doen?

Een financiële gift. Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kan je een gift storten (BIC: BPOTBEB1).

Voor een giftbedrag vanaf 40 euro op jaarbasis ontvang je een fiscaal attest. Hiermee is het giftbedrag voor 45% fiscaal aftrekbaar.

Als vrijwilliger helpen. Iedereen die ouder dan 16 jaar is kan zich kandidaat stellen als (crisis)vrijwilliger via https://crisisvrijwilligers.rodekruis.be/. Wil je als bedrijf een bijdrage leveren, contacteer dan relatiebeheer@rodekruis.be.

Goederen doneren? (Voorlopig) geen goed idee. Momenteel bevinden we ons nog in de acute fase: de lokale overheden brengen de schade na de overstromingen in kaart en dat vergt nog even tijd. Het Rode Kruis vraagt even geduld en vraagt om geen goederen binnen te brengen. Als de schade en de specifieke noden gekend zijn, zal de hulporganisatie gericht helpen en op dat moment ook communiceren.

Meer info over financiële solidariteit of meehelpen als vrijwilliger vind je via https://www.rodekruis.be/helpenhelpt/.

Acties vanuit het Tieltse stadsbestuur

Verschillende Tieltse jeugdbewegingen bleven niet gespaard van het noodweer in het zuiden van het land en moesten hun kamp vroeger dan voorzien afbreken. Het stadsbestuur legde vorige week een bus in om een 70-tal kampgangers van KSA Aarsele in Tintigny, nabij Virton, te gaan ophalen en veilig terug naar huis te brengen.

Als antwoord op een noodoproep die we ontvingen vanuit Zoutleeuw en omgeving tot het bekomen van zandzakken, leverde de Technische Dienst 6 palletten zandzakjes in Zoutleeuw, één van de getroffen steden in Vlaams-Brabant.

Brandweerzone Midwest heeft zich ingeschakeld in het federaal noodplan. Vanuit de brandweerzone werd met zes brandweermannen – onder wie een van brandweerpost Tielt en een van brandweerpost Aarsele – twee keer een dag logistieke ondersteuning gegeven in de provincie Luik aan de oever van de Ourthe. Het betrof vooral hulp bij het leegpompen van kelders. Daarbij werden twee logistieke voertuigen voorzien van vuilwaterpompen, twee bestelwagens, een haakarmvoertuig en een stroomgroep ingeschakeld.