Ontdek Wallonië: Mont-Sainte-Marie

Patrick Demarest

03/08/2021
horeca/toerisme

Wie op verkenning wil gaan in de Ardennen en Wallonië, kan dat best doen aan de hand van het boek van Kristien Hansebout:  Wallonië en de Ardennen. De auteur geeft ons een aantal tips...

Mont-Sainte-Marie

Mont-Sainte-Marie ligt vlakbij Mozet, een van de Mooiste Dorpjes van Wallonië. Het gehucht in het hart van de Condroz bestaat uit één huis, één boerderij en een opvallend kerkje naast een voormalige romaanse wachttoren (12e eeuw). De robuuste toren werd ooit gebruikt als klokkentoren van de kerk. Tijdens een grote orkaan - in 1876 – ging de torenspits vliegen. Het kerkje fungeert als necropolis van de familie de Liedekerke.

Een geheime wandeling van 8 km leidt je naar een verborgen ruïne. Je hebt er een romantisch uitzicht op de vijver en het kasteel van Arville. Een panorama om in te kaderen. Het domein is eigendom van de familie de Liedekerke. Je kunt er nu zelfs een kamer huren via airbnb. Kwestie van eens prinsheerlijk te logeren.

Het is een van de vele wandeltips uit het boek ‘Wallonië en de Ardennen – 365 buitengewone plekken’. Click hier voor een voorsmaakje: klik op de foto.


Kristien Hansebout is verzot op Wallonië en de Ardennen. En dat laat ze zien in dit prachtig geïllustreerde boek. Ze selecteerde 365 authentieke plekken, waarvan je je soms afvraagt: 'Bestaat dit nog?' Daarnaast ontwikkelde ze 32 nieuwe schilderachtige wandelroutes (203 km), 22 fietstochten (1,111 km), en 10 auto- of motortochten (861 km) in alle uithoeken van dit gebied, waardoor je jouw eigen ideale parcours kunt samenstellen. En waarom maak je dan niet gelijk een twee- of driedaagse tour en overnacht je dan niet in een Sphair, woonwagen, yurt of Dom'up?