Nu studeren weer moet is er...Studiebegeleiding Haegeman

Patrick Demarest

10/10/2021
Onderwijs

Studiebegeleiding Haegeman die afdelingen heeft in Gent, Eeklo, Zottegem en Torhout bestaat bijna 30 jaar. Haegeman staat voor begeleiding van studenten op vlak van bijwerken van vakken, opvolgen en begeleiding bij eindwerken en thesissen, voorbereiding van examens... En ook voor leerlingen van het lager onderwijs is er begeleiding. Nu het schooljaar opnieuw begonnen is, klopten we even aan in Torhout.


Heeft corona jullie werkwijze veranderd?

Hans Haegeman: "Bij ons niet echt, wij werken nog steeds in onze verschillende burelen en respecteren de coronaregels door goed te ventileren. Wij blijven onze studenten zien en begeleiden hen in real life. Tijdens de lockdown hebben we ook van op afstand de jongeren begeleid maar we merkten dat dit minder efficiënt was."

En hoe verloopt de werking nu ?

Hans: "Wij dragen nog steeds mondmaskers, ondanks dat dit op scholen niet meer hoeft. Wij willen toch nog wat voorzichtig zijn en zouden niet graag hebben dat studenten of leerkrachten ziek vallen."

Zijn er door corona nieuwe studieproblemen bijgekomen?

Hans: "Leerlingen hebben vaak al moeite met structuur en regelmaat maar door corona is dit toch nog wat erger geworden, hebben wij de indruk. Er is vaak ook laks of licht gedelibereerd. Jongeren die onvoldoende kennis hebben, zijn toch mogen overgaan naar een volgend jaar en komen dan nu in de problemen. De idee van de leerstof zal wel herhaald worden in het volgende jaar of ze houden er rekening mee, is een slecht excuus. Dit gebeurt niet altijd. Zeker als leerlingen van school of richting veranderen, valt dit op. Wij zien vaak dat leerlingen nu het nut nog niet inzien van studiebegeleiding en bijlessen en dan op de valreep tot bij ons komen."

Waarvoor doet men meest beroep op uw bureau?

Hans: "Voor bijlessen voor bepaalde vakken. Een leerling heeft het moeilijk met Frans of wiskunde en krijgt dan bij ons extra uitleg en oefeningen. Het wordt ook eens anders uitgelegd, want elke leerkracht heeft zijn eigen stijl. Ook geven wij veel coaching. Studenten weten vaak niet hoe ze nu precies moeten leren, samenvatten, de hoofdzaken in een cursus aanduiden en efficiënt studeren. Er zijn ook leerlingen die op zelfstandige basis de leerstof verwerken en dan hun diploma proberen te behalen via de examencommissie, ook die leerlingen begeleiden wij en proberen we voor te bereiden op hun proeven."

Zijn er studieproblemen waarbij mensen nog niet voldoende aankloppen bij jullie?

Hans: "De meeste leerlingen/studenten komen pas als ze gedurende een lange periode grote problemen ervaren, meestal met studietechnieken. Preventief langskomen voor het aanleren van studietechnieken gebeurt nog veel te weinig."