Naar aanleiding van de Dag van de Ambachten houdt Mostaard Wostyn opendeur in de Oude Gentweg 63
op zondag 17 november tussen 10 en 17 uur. Het is trouwens een waar feestjaar voor Mostaard Wostyn dit jaar want Mostaard Wostyn bestaat 155 en het mosterdmuseum 20 jaar.
Mostaard Wostyn is een ambachtelijke mosterd die nog steeds volgens het originele recept gemaakt wordt. Voor het 150-jarig bestaan werd een tweede mosterd gecreëerd, een graantjesmosterd met een vleugje bier “IJzeren Arm”.
Piet Wostyn, 5de generatie mosterdmaker, deelt graag zijn passie met u. Hij leidt u persoonlijk rond in zijn atelier. De rondleidingen gaan door in groep, om het uur vanaf 10.30 uur. Laatste rondleiding om 16.30 uur.
Het mosterdmuseum, enig in België, is vrij te bezoeken tussen 10 en 17 uur. Daar geeft zoon Ilja Wostyn u meer uitleg over de geschiedenis van mosterd en het mosterd maken.
Mostaard Wostyn gebruikt nu ook Belgisch mosterdzaad
Vroeger werd er in Vlaanderen mosterdzaad geteeld, maar stilaan is de teelt verschoven naar Oost-Europa, Canada en Indië omdat andere teelten in Vlaanderen aantrekkelijker werden.
Mostaard Wostyn stapte mee in het project “100% Belgische mosterd”, gesteund door het Europees Partnerschap voor Innovatie (EIP) in samenwerking met Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Hof ter Vrijlegem en de Boerenbond.
Het merendeel van de Vlaamse mosterd wordt geteeld in Vlaams-Brabant. Wist u dat mosterdzaad weinig mest en water nodig heeft en dus goed is voor het milieu? En dat mosterdzaad o.a. bijen aantrekt, een soort die het erg moeilijk heeft?
Steun de lokale mosterdteelt en koop lokale mosterd!
Piet Wostyn en Annick Dedoelder: "Kom proeven van onze mosterd, de mosterdjenever, het mosterdbier "IJzeren Arm", de mosterdkoekjes en de mosterdpralines.
Er kan die dag ook aangekocht worden, breng gerust je eigen potje mee om te laten vullen."