Karen van Oxfam Wereldwinkel: “Investeren in een betere wereld”

Patrick Demarest

25/06/2021
winkel

Elke week stellen we een winkel voor aan de hand van een aantal vragen. En de zaakvoerder mag de fakkel (bij manier van spreken) doorgeven aan een collega. Deze week Karen van Oxfam Wereldwinkel in Tielt.

 

 

Stel jezelf eens voor.

“Hoi, ik ben Karen, 35 jaar, afkomstig van Ieper. Samen met mijn man Thijs en 2 zoontjes Cil (4,5) en Mon (2) woon ik in Izegem. Sinds september 2020 werk ik voor de Oxfam Wereldwinkel als beroepskracht. Dat betekent dat ik (samen met een team van vrijwilligers) de Oxfam Wereldwinkel in Tielt verder wil uitbouwen tot een levendige ontmoetingsplek in de stad. Dat geldt zowel voor de winkelwerking waar we onze fairtradeproducten aan de man brengen, als voor de blijvende aandacht voor rechtvaardige wereldhandel.”

Hoelang ben je al zelfstandig?

“In 1971 opende de eerste Oxfam Wereldwinkel (OWW) de deuren in Antwerpen. Oxfam Wereldwinkels viert dit jaar dus zijn 50ste verjaardag. Een halve eeuw nu strijdt de fairtradepionier in België voor eerlijke handel en voor de basisrechten van boeren wereldwijd.”

“Onze Oxfam-Wereldwinkel Tielt wordt in oktober 2027 50 jaar. Onze verjaardag hebben we vooral te danken aan het blijvend engagement van talloze vrijwilligers, over de jaren heen.”

Kan je de geschiedenis van jouw zaak en jouw rol daarin schetsen?

“Oxfam Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven. Daarbij staat  het streven naar een leefbaar inkomen voor de producenten van ons voedsel, bovenaan de agenda.”

“Oxfam-Wereldwinkel Tielt wil groeien, omdat we geloven in de strijd om meer rechtvaardigheid, gelijkberechtiging, tegen kinderarbeid en tegen uitbuiting. Wereldwinkel-vrijwilligers zijn een geëngageerd publiek, trouw aan deze uitgangspunten en dus hebben we heel wat ervaring in onze groep maar we willen ook jongere mensen engageren.”

Wat verkoop je allemaal?

“Te veel om op te noemen. Van fairtradekoffie tot verzorgingsproducten, van het huismerk Oxfam Fair Trade of van andere fairtrademerken, van producenten uit het zuiden tot dichter bij huis. We hebben een groot assortiment voeding (koffie, wijn, chocolade, sap, thee, ontbijtproducten, versnaperingen, enz.) en craftproducten (verzorging, lederwaren, speelgoed, sjaals, decoratie, enz.).”

“Wij kopen rechtstreeks bij lokale, kwetsbare producenten al dan niet verenigd in coöperaties, met oog ook voor ecologische duurzaamheid. Zo worden de producenten niet alleen op financieel vlak maar ook qua opleiding en bijvoorbeeld kennis van ecologische productiewijzen, beter van een samenwerking met Oxfam Wereldwinkel. Oxfam-Wereldwinkel Tielt is traditioneel door velen ook bekend voor het aanbod aan boeken. Deze zijn momenteel in uitverkoop. Maar eigenlijk kan je zeggen dat Oxfam Wereldwinkel meer is dan een winkel. Het gaat om het streven naar een betere wereld.”

Wat vind je zelf zo tof aan je zaak?

“Het was een plezier om, bijna een jaar geleden, deze uitdaging aan te gaan. We hebben een goeie groep geëngageerde vrijwilligers die de winkel dragen en samen met hen lever ik mijn bijdrage in de groei van Oxfam-Wereldwinkel Tielt. Ik heb al heel veel mensen mogen ontmoeten, al veel geleerd en ik hoop verder op een mooie en waardevolle samenwerking. Ik geloof in waar Oxfam Wereldwinkel voor staat, ik geloof in het potentieel van ons aanbod. En bovendien steun je met je aankoop ieders recht op een menswaardig leven.”

Hoe concurreer je tegen grote ketens?

“We kunnen in prijs niet wedijveren met grote ketens, maar zeker wel in kwaliteit. En er is onze specifieke meerwaarde: zoals gezegd investeer je door het winkelen in de Oxfam Wereldwinkel ook een beetje in een betere wereld. We verslaan elke concurrent in elk geval wat betreft de levenskwaliteit en het toekomstperspectief van de producenten, door alleen producten te verkopen waarvoor de teler een eerlijke prijs gekregen heeft. Veel van onze producten hebben ook een bio-label en zijn (voor wat betreft de niet-voedingsproducten) geproduceerd en verpakt op een ecologisch verantwoorde manier.”

“Wij vinden het dus ook belangrijk dat we de mensen het verhaal van onze producten kunnen meegeven. Daarom staan we altijd open voor een gesprekje daarover in de winkel.”

Doe je vaak acties?

“Veel mensen in Tielt en omstreken kennen onze jaarlijks terugkerende acties, zoals de geschenkenbeurs in december, het fair ontbijt in de lente, onze aanwezigheid op de Tieltse Feesten, mondiale cafés, enz. De coronacrisis dwong ons het voorbije jaar trouwens tot de nodige creativiteit om deze acties toch op een aangepaste manier te kunnen laten doorgaan. Er werden bijvoorbeeld ontbijtpakketten aangeboden. In de toekomst zou dit concept (het aanbieden van pakketten) wel eens een blijvertje kunnen worden, los van corona. Hou ons dus in de gaten. Maar we hebben ook maandelijkse promo’s en facebookacties en we proberen altijd nieuwe projecten uit te werken tot leuke acties om zo ons verhaal aan de man op straat te vertellen.”

Wat vind je van Tielt als winkelstad?

“Tielt is een kleine maar fijne stad. De winkelstraten hebben een leuke mix van gezellige winkels en unieke boetiekjes waar je altijd hartelijk verwelkomd wordt. Bovendien monden die straten uit op de markt waar je keuze te over hebt om op je gemak een terrasje te doen. Er heerst daar altijd een plezierige en ontspannen sfeer. Met zicht op het Belfort en het stadhuis kan je eigenlijk nergens beter eindigen na een shopping tripje.”

Aan welke winkel geef je de fakkel door?

“Aan Daphne Vandorpe van ‘t Vitamientje, Schuiferskapellesteenweg in Tielt.”