Judoclub Tielt klaar om volledig op te starten

Patrick Demarest

10/08/2021
sport

Omdat het door corona onmogelijk was om contactsporten te beoefenen, had Judoclub Tielt het de voorbije maanden niet gemakkelijk. Maar de club is er weer helemaal klaar voor. In de dojo is nu led-verlichting geïnstalleerd. De voorbije jaren werd er al geïnvesteerd in een goede ventilatie. En nu hangt er ook een aed-toestel. Op zondag 22 augustus organiseert de club een opendeurdag.

Frédéric en Massimo.De Corona-crisis heeft er op alle vlakken stevig ingehakt. Contactsporten waren onmogelijk te beoefenen en bijgevolg stond de hele judowereld een lange tijd op non-actief. Winston Churchill wist het echter al: ‘Never let a good crisis go to waste!’ Judoclub Tielt heeft daarom ook enkele stappen genomen om er vanaf midden augustus weer helemaal klaar voor te zijn. Dit kan je zelf komen bekijken op een opendeurdag op zondag 22 augustus, van 9 uur tot 12 uur.

Dominiek Snauwaert en Patrick Ackx.


De jongste jaren zie je meer en meer aed-toestellen opduiken in openbare ruimtes en sportcentra. Judoclub Tielt onderzocht al enige tijd de mogelijkheid om een aed-toestel in de dojo te voorzien. Na verschillende pistes te hebben bekeken, telkens zonder succes, werd beslist om in eigen beheer een aed-toestel te voorzien. Financiële ondersteuning kwam er van bestuurslid Patrick Acx en zijn partner Dominiek Snauwaert. Het toestel is volledig operationeel en hangt in de dojo. “En nu hopen dat we het niet zullen moeten gebruiken”, klinkt het bij Judoclub Tielt.

Dojo

In de volledige dojo werd de verlichting aangepast naar een LED-verlichting. Dit zorgt uiteraard voor een lager energieverbruik en bijgevolg ook een lagere CO2-uitstoot.

Enkele jaren geleden werd al een volledig ventilatiesysteem geïnstalleerd. Hierdoor is er constant een goede luchtcirculatie in de dojo. Noodzakelijk om op een gezonde manier te kunnen sporten.

De dojo werd begin jaren 80 gebouwd door de toenmalige leden. Ondertussen zijn er al veel elementen aangepast, vernieuwd en/of verbeterd. Ook het dak had in de loop der jaren wat schade opgelopen. Een nieuw dak leggen is wegens verschillende redenen nog niet aan de orde, maar tijdens de Corona-pauze werden enkele duurzame herstellingen uitgevoerd.

Judo, een sport voor iedereen

Judo is een sport voor alle leeftijden. Frédéric Vancolen (42) startte een tweetal jaar geleden samen met zijn zoon Massimo (8) met judo. Frédéric had als kind al eens geproefd van de judosport. Toen hij Massimo even liet proberen, bekroop hem meteen een positief nostalgisch gevoel waardoor ze zich meteen samen inschreven. Massimo vind het vooral leuk om tijdens de trainingen te moeten doorzetten. Voor Frédéric vormt judo een goede combinatie om fysiek & mentaal gezond te blijven en lichamelijk en technisch sterker te worden.

Ten huize Vancolen heerst een gezonde competitie waarin vader en zoon samen wat kunnen oefenen en elkaar uitdagen. Voorlopig is Frédéric nog beter, maar het niveauverschil vermindert snel.

Frédéric kan trouwens judo aanraden voor iedereen: man, vrouw, jong, oud, groot, klein… Zeker voor mensen met een zittend beroep, zoals Frédéric, kan het judo een gezonde uitlaatklep zijn. “Kinderen en jongeren kunnen beginnen op alle leeftijden en vlot meedraaien, het is laagdrempelig om te starten. Ze worden er sterker van, zowel fysiek als qua zelfvertrouwen en het helpt om zich beter te concentreren en te leren doorzetten”, geeft Frédéric ons nog graag mee.

Tieltse Sportvrouw van het jaar in 2020, Ilse Desutter (20) staat zelf al sinds haar zevende op de tatami. Ilse houdt zelf van de leuke groepssfeer op de trainingen. Alhoewel er redelijk wat meisjes op de trainingen zijn, traint Ilse ook graag met de jongens. Door de jaren heen leerde Ilse vooral (zelf)discipline en respect tonen en geven. Het was zeker een juiste keuze om ooit met judo te starten.

Opendeurdag

Zelf interesse om te starten of benieuwd naar meer? Op zondag 22 augustus is iedereen welkom tussen 9 uur en 12 uur om een training te bekijken in de dojo, gelegen achter het zwembad in Tielt. Er zijn verscheidene groepen, ingedeeld volgens leeftijd. Kleuters kunnen al in een apart groepje op woensdag op een speelse manier kennis maken met judo. Daarna is er een aparte groep voor U9 en een groep waar U11 samen traint met U13. U15 en ouder trainen ten slotte ook samen. In de trainingen is er aandacht voor algemene conditie, kracht, coördinatie en lenigheid en uiteraard ook voor specifieke judo-technieken en randori (oefengevechtjes).

Matthias Casse en Ilse Desutter.


Wie wil, kan meteen ook zelf mee de tatami op. Wie wil proeven van de sport, kan dit gratis doen gedurende acht opeenvolgende trainingen. Dit aanbod is geldig voor alle leeftijden. Ook wie vroeger al judo deed, kan zonder probleem herstarten, zelfs met behoud van de vroeger behaalde gordel. Nadien kan je volledig vrijblijvend beslissen of je effectief inschrijft voor een jaar of niet. Misschien ben jij wel de nieuwe Matthias Casse?

Meer info over trainingsmomenten vind je op www.judoclub-tielt.be.