Jeanne Loosveldt (88) is overleden

Patrick Demarest

26/05/2019
Actua

In het rusthuis in Dentergem is zaterdagavond Jeanne Loosveldt overleden. Dat meldt haar boezemvriendin Sonja Van Bruwaene. Jeanne werd 88 jaar en was in Tielt een heel bekend figuur in het straatbeeld. Jeanne Loosveldt werd geboren in 1931 en is een rasechte Tieltse. Sinds een aantal jaar is Jeanne een dagelijkse gebruikster van het dagcentrum in WZC Mariaburcht Dentergem. Na haar studies in Tielt en Brussel hielp Jeanne mee in de brouwerij Den Anker van haar ouders Loosveldt.

Jeanne behaalde in 1949 het diploma van tailleuse. In de jaren 50 kwam ze in de Stedelijke Academie terecht waar ze les volgde en haar liefde voor de kunst kon ontwikkelen. Daarnaast was Jeanne jarenlang syndicus van enkele appartementen, maar dat heeft ze intussen uit handen gegeven.

Jeanne is haar hele beroepsleven al een beeldende kunstenares. Ze was graag gezien in de Tieltse kunstacademie. Ze hield ook van het beluisteren van klassieke muziek en het bekijken van tal van cultuurprogramma’s. Sinds vorig jaar verbleef ze in het rusthuis in Dentergem, waar ze met de beste zorgen werd omringd.

“Al van kleins af aan had ik interesse in kunst. Ik werk het liefst met hout waarin ik dan met hamer en beitel mijn sculpturen maak”, liet Jeanne eerder optekenen. De Tieltse kunstenares was tientallen jaren een trouwe leerlinge aan de Kunstacademie. Ze ging ook naar het dagcentrum Kenhoft.

Na het beitelen in hout en in steen, startte ze 15 jaar geleden een opleiding keramiek, die ze tot vorig jaar nog volgde. Jeanne stelde in het verleden tentoon in Middelheim, en won onder meer de prijs van het Vermeylenfonds in 1979 en de prijs van stad Tielt in 1984 ter gelegenheid van ‘Kunst in het Groen’. In 1986 exposeerde ze in het Demedtshuis en in 1996 in Tielt ter gelegenheid van Gynaika. Recent stelde ze nog tentoon in de Tieltse Kringwinkel. Wanneer de uitvaartdienst plaats heeft, wordt later bekendgemaakt.

De Citroën van Jeanne : brouwerij De Poes

Nog dit, en minder bekend. Stijn David, de man achter Brouwerij De Poes, wil het Tieltse brouwerijleven van weleer terug. Dat doet hij nu ook door rond te rijden met een oud wagentje van Brouwerij Loosveldt, waarmee hij dezer dagen in het Tieltse straatbeeld te zien is.


Sinds kort blinkt een Citroën Ami 8 op de oprit van Stijn David in de Lindenlaan. "Zo'n Citroën is een iconisch wagentje uit de jaren zestig en zeventig", zegt Stijn. "Het was destijds het model van Citroën voor de middenklasse. Je had natuurlijk het Geitje voor de lagere inkomens en de DS als luxewagen, maar Citroën had nog geen auto voor de categorie ertussen. Deze Ami moest dat gat opvullen."
"De wagen ging in productie tussen 1961 en 1978 en het exemplaar dat ik nu in handen heb dateert uit februari 1978, dus het moet een van de laatste geweest zijn die van de band rolde."
Stijn kwam de wagen op het oog, omdat hij erg geïnteresseerd is in oldtimers. "Toen nog eens bleek dat de wagen eigendom was van Jeanne Loosveldt van de toenmalige brouwerij, hapte ik meteen toe om het wagentje op te kopen toen ik
de kans kreeg. Je moet weten dat de brouwerij destijds ook heel wat vastgoed in bezit had, cafés dus, zoals veel brouwerijen in die tijd. En Jeanne gebruikte het wagentje om onder meer naar die cafés te rijden. Heel veel afstand zal ze daarmee niet afgelegd hebben, want er stonden amper 20.000 kilometers op de teller toen ik de wagen aankocht", liet Stijn optekenen.

Tieltse brouwers

De geschiedenis van de Tieltse bieren en brouwerijen begint in de 15de eeuw. Het bier van toen kon je helemaal niet vergelijken met het bier van nu. Het bier zoals we het op de dag van vandaag kennen, vindt zijn oorsprong in de 19de eeuw. Het hoogtepunt van het rijke Tieltse bierverleden situeert zich net rond de Eerste Wereldoorlog. Eén op zes van de woonhuizen bevatte een ‘voorkamer’ waar er bier geserveerd werd. Een echt café zou je dit niet kunnen noemen. Zo was er geen terras aan verbonden, kon je er enkel op bepaalde avonden en vooral op zondag terecht, was de keuze aan dranken zeer beperkt en werd het openhouden van zo’n ‘stamnee’ gezien als een nevenactiviteit die vaak gecombineerd werd met een arbeid buitenshuis. Iedereen had zo wel zijn favoriete ‘stamnee’, ofwel volgens zijn beroep, zijn politieke kleur of zelfs hobby.


Na de Eerste Wereldoorlog waren er nog zes brouwerijen in Tielt: Brouwerij De Brabandere (Sterrestraat in Aarsele), Brouwerij Loosveldt (Ieperstraat), Brouwerij De Nieuwe Arend (Sint-Amandstraat), Brouwerij Colle (Kortrijkstraat) en Brouwerij Vander Meulen (Felix D’Hoopstraat). Kleinere huisbrouwerijen konden niet meer optornen tegen de schaalvergroting en daardoor werd bier steeds meer uit andere brouwerijen geïmporteerd en zelf op flessen getrokken. In de jaren 1960 verdween op Tieltse bodem de laatste brouwerij, die van de familie Loosveldt. In 2017 opende opnieuw een brouwerij in Tielt haar deuren, Brouwerij De Poes.