Internaat Sint-Jozefsinstituut naar deel Lucasziekenhuis

Patrick Demarest

01/05/2019
Actua cultuur/onderwijs

De vzw KSO Tielt-Ruiselede1 koopt een deel van het vroegere ziekenhuis Sint-Lucas voor haar internaat en het Sint-Jozefsinstituut. De hogeschool Vives organiseert vanaf het academiejaar 2019-2020 geen bacheloropleidingen meer in Tielt. Het gevolg is dat de studentenkamers op de tweede en derde verdieping van het Lucasgebouw reeds sedert september 2018 zonder bewoners zitten. Voor de Zusters van het Geloof meteen het signaal om het deel van het gebouw, parallel gelegen aan de Beernegemstraat, te verkopen. Het deel van Sint-Lucas gelegen aan de kant van de Grote Hulststraat, dat gebruikt wordt door o.a. het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGGZ), het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding (VCLB), en Kind en Gezin is al enkele jaren eigendom van de vzw Schoolgebouwen decanaat Tielt.

Onlangs heeft het schoolbestuur van de vzw KSO Tielt-Ruiselede met subsidies van de overheid het Vivesgebouw in de Beernegemstraat 10 aangekocht. De bijkomende aankoop van een deel van het Sint-Lucasgebouw, gelegen tegenover dat Vivesgebouw, vormt meteen het sluitstuk om het aan betonrot lijdende blok A van het Sint-Jozefsinstituut volledig te vervangen. Tevens verkrijgt het schoolbestuur via een erfpachtovereenkomst de ruime parking rond het Lucasgebouw. Een 40-tal internen van de vzw KSO Tielt-Ruiselede, die thans gehuisvest zijn in de Oude Stationstraat, zullen na enkele aanpassingswerken vanaf 1 september 2019 hun intrek nemen in de kamers die recent door de hogeschoolstudenten werden bewoond. Het internaat gelegen in de Ieperstraat blijft behouden en kan eventueel nog worden uitgebreid. Vanaf 1 september 2020 zal het Sint-Jozefsinstituut ook dagonderwijs in het Lucasgebouw organiseren. Het Vivesgebouw, aan de overkant van de Beernegemstraat gelegen, zal op 1 september 2020 de hoofdvestiging van het Sint-Jozefsinstituut worden. In de Kroonstraat blijft de site, op het blok A na, behouden en wordt dan deelvestiging van het Sint-Jozefsinstituut. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Tielt, Kind en Gezin, de Vives HBO5-opleiding verpleegkunde (Aleydis), de Heemkundige Kring De Roede van Tielt en Familiekunde Vlaanderen regio Tielt hebben allemaal hun lokalen in het vroegere ziekenhuis Sint-Lucas.

Bovendien werd door Aleydis een samenwerkingsverband met CVO Miras en CVO Creo aangegaan. Straks wordt dus het gebouw nog beter benut door de aanwezigheid van de vzw KSO TieltRuiselede. Aleydis, de school voor HBO5-verpleegkunde, blijft onderwijs organiseren op de huidige locatie. Het wegtrekken van de bacheloropleidingen uit Tielt betekent dus niet dat ook Aleydis Tielt verlaat. Naast de aanwezigheid van een internaat, is het juist de bedoeling om het Lucasgebouw nog sterker te profileren als een gebouw waar zorgopleidingen op verschillende niveaus (secundair, HBO5 en volwassenenonderwijs) worden aangeboden.