Herdenkingswandeling 50 jaar na vliegtuigramp Aarsele

Patrick Demarest

13/09/2021
Actua

Er wordt momenteel druk gewerkt aan een reeks herdenkingsactiviteiten rond de vliegtuigramp in Aarsele op 2 oktober 1971, nu bijna 50 jaar geleden. Behalve een formele herdenking begin oktober, is in die context ook een wandelzoektocht ontwikkeld die loopt vanaf midden september.

De omgeving in Aarsele waar een halve eeuw geleden het vliegtuig neerstortte. (Foto Google)


Bijna 50 jaar geleden vonden 63 mensen de dood tijdens de vliegtuigramp op Aarseelse bodem. Een bijzonder moment om daar nog even bij stil te staan. In de aanloop naar de formele herdenking is een herdenkingswandeling van 6 kilometer ontwikkeld. Die vormt een combinatie van een herdenkingstocht en een klassieke wandelzoektocht. U kan die zelf volgen op een moment naar keuze vanaf 14 september tot en met 17 oktober. Het traject brengt u van het Aarseelse dorpscentrum tot op de plaats van de ramp nabij de Deinsesteenweg en doet onderweg een aantal fraaie landelijke plekjes aan.

Alle vragen van de zoektocht zijn gelinkt met de Aarseelse vliegtuigramp of hebben iets te maken met het begrip ‘vliegen’. Aan de deelnemers wordt gevraagd om tijdens hun tocht een kort moment van bezinning in te lassen, zeker op het keerpunt van de wandeling. Dat bevindt zich immers exact op de plaats waar het Britse vliegtuig een enorme krater sloeg in het drassige weiland, pal op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen.

Vanaf 14 september vinden geïnteresseerden via visittielt.be alle info, een deelnameformulier en een printklare routebeschrijving. Die is ook verkrijgbaar in Aarsele zelf bij apotheek Guido Vandaele en krantenwinkel Rik Flamand; in Kanegem kan je terecht bij krantenwinkel Ria De Boever en in Tielt bij het stadspunt, het archief en de bibliotheek. De antwoordformulieren deponeer je uiterlijk op 20 oktober in de brievenbus van verzekeringskantoor Lanckriet, Sterrestraat 80 in Aarsele.

Officieel programma

Op zaterdag 2 oktober is dan een formeel herdenkingsmoment voorzien, met de inhuldiging van een monument op het Aarseelse dorpsplein en de opening van een tentoonstelling rond de ramp in het voormalige gemeentehuis van Aarsele.