Hanne Colpaert: “Versteld van doorzettingsvermogen van ouders, grootouders en opvoeders”

Patrick Demarest

20/05/2021

Woensdagochtend 19 mei werden er op het Hulstplein in Tielt 100 goodiebags uitgedeeld in het kader van de Week van de Opvoeding. Het ging om een initiatief van het therapeutisch centrum Dromen OverHoop.

Eva Feys (psychotherapeut), Frederic Blancke (psychotherapeut) en Hanne Colpaert (orthopedagoog).


Op zondag 16 mei startte de Week van de Opvoeding, dit jaar in een nieuw jasje en onder de titel Week van de Groeilamp. Ouders, grootouders maar ook vele anderen proberen kinderen en jongeren te laten groeien en ontplooien. Dit is een belangrijke opdracht, een proces met topdagen en dagen dat het even niet zo goed lukt. Opvoeden brengt veel twijfels en uiteenlopende emoties met zich mee, die hun invloed hebben op het gezinsleven.


Dromen Overhoop begeleidt kinderen, jongeren en ‘opvoeders’ - in de ruime zin van het woord - in dit proces. “We geven advies bij opvoedingsproblemen, begeleiden kinderen en jongeren doorheen moeilijke periodes in hun leven, bieden een luisterend en niet-oordelend oor voor ouders die even niet meer weten hoe het verder moet”, aldus Hanne Colpaert van Dromen Overhoop. “Elke dag opnieuw staan we versteld van het doorzettingsvermogen dat zij aan de dag leggen. “


“De deur van onze praktijk staat altijd - letterlijk - open”, zegt Hanne Colpaert. “Op woensdag 19 mei kwamen wij naar buiten om op straat goodiebags uit te delen aan ouders, grootouders... Op die manier willen we hen zeggen dat zij het goed doen, vertrouwen mogen hebben in hun buikgevoel en hen bedanken voor al de inspanningen die zij elke dag opnieuw leveren. En wanneer het moeilijk loopt, hopen wij dat ouders hulp durven zoeken. Dit kan via professionele hulp maar ook in een ondersteunend gesprek met iemand uit hun eigen netwerk - even de zorgen delen en een schouder om op uit te huilen, kan heel veel betekenen.”