Feest voor landbouwers met expo en prijskampen

Patrick Demarest

16/05/2019
Actua Bedrijf Economie vereniging

Op zondag 2 juni heeft voor de 18de keer de jaarlijkse Landbouwexpo en Veeprijskamp plaats. Ook dit jaar op de terreinen van de NV Nemegheer in de Wakkensesteenweg 18. De organisatie is in handen van de plaatselijke afdeling van de Landelijke Gilde.

Dit evenement is een ontmoetingsplaats tussen land- en tuinbouwers en zijn toeleveranciers. Op een informele manier hebben standhouders de kans hun klanten te ontmoeten en hun nieuwste materiaal voor te stellen. Wie een bezoek brengt, zal merken dat de agrarische sector een hoge graad van dynamisme en innovatie vertoond. Uiteraard is het voor velen ook de jaarlijkse ontmoetingsplaats, om tussen pot en pint, een gezellige zondagnamiddag door te brengen.

"In de voormiddag heeft er terug een tractorwijding plaats. Men komt samen op de terreinen van de expo om 10u30 en men vertrekt dan in colonne naar de O-L-Vrouwkerk. Na de wijding komen we dan terug naar de startplaats. Vervolgens hebben we een receptie om 11u30 en een heerlijke maaltijd met vlaamse stoverij, frietjes en een uitgebreid assortiment groentjes, dit aan een zeer democratische prijs."

Het hoofdgebeuren blijft uiteraard de landbouwexpo zelf. Verschillende dealers van landbouw-tractoren en bijhorend materiaal, loonwerkers, voederfabrikanten en andere toeleveranciers showen hun materiaal op de expoterreinen. We kunnen nu al melden dat we dit jaar terug een aantal nieuwe standhouders kunnen verwelkomen.

Nu al in de voormiddag, begint ook al de veeprijskamp van de gewestelijke rundveeteelt-vereniging. Hier krijgen de veetelers de kans in competitie te gaan met hun mooiste prijsbeesten. Ook een attractie, die jaarlijks een mooi aantal toeschouwers en liefhebbers boeit. Voor de kenners, er is keuring van melkvee en Belgisch Witblauw.

"Dit jaar hebben we terug als eerste speciale attractie in de namiddag, een trekkertrek met oude trekkers. Maar liefst 140 tractoren nemen het tegen elkaar op. Die zijn onderverdeeld in verschillende gewichtsklasses en er zijn ook reeksen waarin enkel dames deelnemen. Enkel vooraf ingeschreven trekkers van bouwjaar 1994 en vroeger kunnen deelnemen Daarbij wordt een wagen die vooraan op een slede rust, vooruitgetrokken. Er komt een gewicht langzaam vooruit, gaat zo meer op de slede rusten en wordt zo het trekken zwaarder. Kunnen ze die sleepwagen tot op het einde trekken, spreken we van een full-pul. Het is terug de befaamde sleepwagen, The Black Fury, die ze zo ver mogelijk moeten trekken. Spektakel verzeker", zegt Joost Demyttenaere, secretaris van de Landelijke Gilde.

In de namiddag hebben we dit jaar terug nog een extra attractie; de leden van de modelbouwclub “RC modeltrucks Brugge” demonstreren hun prachtige miniatuurmachines (oa tractors,kranen en kipwagens) op een aangelegde bouwwerf. Vooral onze jongste gasten kunnen deze demonstratie zeer smaken.

[caption id="attachment_18400" align="alignnone" width="300"] GF[/caption]

Verleden jaar konden wij een deel van de opbrengst storten aan twee plaatselijke goede doelen. Dit was de KVG (Katholieke vereniging voor gehandicapten) en het Tielts vormings-en documentatiecentrum tegen kanker.
Dit jaar zijn we terug zeker van plan om een deel van de opbrengst weg te schenken. In januari was er de zware silobrand in Vichte waarbij een aantal werknemers van de firma Cannie uit Oostrozebeke zwaar verbrand en er raakten en er helaas ook een dodelijk slachtoffer was. Deze slachtoffers zijn bij ons goed bekend."

"Daarom werd besloten om dit jaar twee VZW’s te steunen die brandwondenpatiënten ondersteunen, Het is VZW vriendenkring van brandwondenpatiënten van het UZ Gent en VZW Help Brandwonden Kids. Wil je meer informatie over hun werking, ze staan met een stand op onze expo. Dus nog een reden te meer om een bezoek te brengen aan onze expo. Mede met de steun van het publiek, kunnen ze hun prachtige werk verderzetten. Mooi om te weten dat ze deze slachtoffers niet enkel eventueel financieel maar ook vooral moreel ondersteunen."

"We wensen trouwens de NV Nemegheer terug uitdrukkelijk te bedanken voor het ter beschikking stellen van hun infrastructuur en terreinen."

De toegang voor de expo is uiteraard gratis. Er kunnen nog kaarten bekomen worden voor de maaltijd bij de bestuursleden. ( 15 euro volw. en 8 euro kind. ) Verdere info voor dit gebeuren kan altijd bekomen worden bij de secretaris Joost Demyttenaere op het nummer 0474 59 71 33 of via joost.demyttenaere@telenet.be