Er is weer muzikaal vermaak na de arbeid

Patrick Demarest

09/06/2021
muziek

Een van de sectoren die zwaar getroffen werd door de pandemie, was die van de amateurmuziek en daar kan de Koninklijke Harmonie Vermaak Na Arbeid van meespreken. Vorige week konden zowel harmonieorkest, trommelkorps Time-Out als jeugdorkest The Young Ones na maanden stilzwijgen eindelijk de instrumenten weer bovenhalen.

Foto Vermaak na Arbeid.

 

Maar helemaal stil bleef het achter de schermen van het altijd actieve gezelschap nooit. Een virtueel Morricone-concert met topsolisten en een optreden van The International Clarinets gelden als actuele blikvangers.

Vorig jaar baatte de harmonie tijdens de zomermaanden elk weekend de Poelbergsite uit. Dat mocht wel maar musiceren niet. Ook de op de heuvel geplande aperitiefconcerten werden afgevoerd. Bij de eerste versoepeling palmde VNA de Europahal in en kon daar enkele weken coronaproof repeteren. Toen ging de knip er weer op en niet alleen de stadsopdrachten zoals Marktconcert, optocht Wapenstilstand en onthaal Sinterklaas werden geschrapt, maar ook het filmconcert ‘Maestro Morricone’.

De daaropvolgende  dertig dinsdagavonden werden ingevuld met online-quizzen die een onmisbare ontmoetingsplaats werden. Ook de nieuwjaarsreceptie werd alternatief aangepakt: wie intekende, kreeg op zaterdag een goodiebag thuisbezorgd met hapjes en drankjes die dan tijdens de virtuele receptie op zondag gezamenlijk genuttigd werden. De voorjaarskalender voor harmonie en jeugdorkest - TYO-kamp en -concert, alsook MuziMax - liep leeg maar weer bleef de motor draaien met o.a. de jaarlijkse wijn- en piconverkoop.

Om Morricone onder de aandacht te houden zette de harmonie een heuse virtuele preview op het getouw. Jan Verheyen, vaste presentator van de filmconcerten, zakte samen met de solisten Frauke Elsen (hobo) en Steven Devolder (trompet) en muzikaal begeleider Tom Hoornaert af naar Piano’s Maene in  Ruiselede waar SARTO-TV de unieke performance capteerde. Dit muzikaal topprogramma gaat eind juni online en moet talrijke muziekliefhebbers warm maken om op zondag 21 november 2021 in de Europahal het ‘echte’ filmconcert ‘Maestro Morricone’ bij te wonen. Daar weten de solisten zich straks geruggensteund door de KH Vermaak Na Arbeid en twee koren. Om nu al in de agenda te noteren.

En zijn er geen Tieltse Europafeesten, dan brengt Vermaak Na Arbeid toch een muzikaal hoogstandje naar Tielt: in het CC Gildhof concerteren op zaterdag 3 juli The International Clarinets o.l.v. Eddy Vanoosthuyse. Solisten van dienst zijn Bart Lagacie, dirigent van de harmonie; Henk Soenen en Geert Baeckelandt. Afspraak om 19.00 uur. Tickets kosten 7 euro (5 euro voor -12 en leerlingen Stedelijke Academie voor Muziek en Woord) en zijn te reserveren op www.vermaak-na-arbeid.be.

Foto Vermaak na Arbeid.