De Bron Tielt ontving prestigieuze klimaataward ‘Climate Action Project School of Excellence’

Patrick Demarest

23/11/2021
Onderwijs

Op donderdag 4 november ontving De Bron Tielt de prestigieuze ‘Climate Action Project School of Excellence’-award. Slechts 250 scholen over de hele wereld mogen zich zo’n ‘School of Excellence’ noemen omwille van hun intense werk rond schoolgedragen klimaatonderwijs.


Foto De Bron.

Foto De Bron.


Cartoon Network Climate Champions en Climate Action Project reikten de awards uit op de Klimaatactiedag tijdens een online-zitting die werd bijgewoond door verschillende wereldleiders, klimaatwetenschappers, en ZKH Prins William (Hertog van Cambridge) en HKH Prinses Esmeralda van België.

Cartoon Network Climate Champions is een initiatief dat werkt rond de bewustwording van klimaatverandering en dat kinderen en jongeren wil inspireren om kleine acties te ondernemen die samen een groot verschil kunnen betekenen voor de gezondheid van de planeet. Het initiatief werd ontwikkeld in samenwerking met het WWF.

Climate Action Project is een educatief project dat opgericht werd door Take Action Global, een non-profitorganisatie uit de VS die 2,7 miljoen leraren en studenten uit 146 landen verenigt. De organisatie wil studenten inzicht geven in de klimaatcrisis en oplossingen online verspreiden.

Foto De Bron.


Scholen ontvangen de titel ‘School of Excellence’ op basis van hun werk in het afgelopen jaar en allerhande criteria, waaronder een brede inzet voor klimaateducatie en door leerlingen uitgewerkte oplossingen.

Initiatieven in De Bron

In de school werken de leerlingen van 3NWE (Natuurwetenschappen) mee aan het Climate Action Project. Ze kregen info over de oorzaken en de gevolgen van de klimaatverandering, en ze namen deel aan het Citizen Science Project van WaterLab van TU Delft over stadsvergroening.

Via experimenten bepaalden onze leerlingen hoe het gesteld is met de waterdoorlaatbaarheid in onze schoolomgeving (tuin, speelplaats, enz.) en maakten ze een nieuw, wetenschappelijk onderbouwd, ontwerp om die omgeving beter te beschermen tegen toekomstige wateroverlast.

De leerlingen voerden ook kleine experimenten uit om de wetenschap achter de klimaatveranderingen te ontdekken (bijvoorbeeld broeikaseffect, verzuring van zeewater). Deze experimenten deden ze, via digitale eTwinning-weg, samen met leeftijdsgenoten uit onze partnerscholen in Polen en Italië.

Komend trimester zullen de leerlingen vanuit het principe van de circulaire economie in internationale groepen ook nieuwe voorwerpen maken uit afval en recuperatiemateriaal.

Kort voor de herfstvakantie werden de leerlingen van het derde tot en met het zesde jaar uitgenodigd om de klimaatapp ‘Earth Project-app’ te installeren op hun smartphone. De app biedt allerhande tips voor acties die een directe, positieve impact kunnen hebben op het klimaat.

Online klimaatactiedag

De bekendmaking van de 250 geselecteerde ‘Climate Action Project Schools of Excellence’ gebeurde op 4 november op de Klimaatactiedag tijdens een online evenement dat bijgewoond werd door 250,000 mensen wereldwijd. Tot de sprekers hoorden Zijne Koninklijke Hoogheid Prins William (Duke of Cambridge), Rick Davis (NASA), Matt Larsen-Daw (WWF), Hare Koninklijke Hoogheid prinses Esmeralda van België, Juan Pablo Celis Garcia (VN Milieuprogramma), en andere wereldleiders, klimaatwetenschappers en activisten.

De winnaars werden aangekondigd door Dan Russell, de stemacteur van verschillende personages in series van Cartoon Network en door Nandi Bushell, een 11-jarige muzikant, influencer en gepassioneerd klimaatvoorspreker.

Enkele citaten uit de speeches op de awardceremonie

ZKH Prins William (Duke of Cambridge): “We hebben nood aan de creativiteit van de jeugd om onze planeet te herstellen. We hebben studenten nodig die onderzoeken en innoveren, die verder kunnen denken dan we tot nu kunnen en die optimistisch zijn over onze toekomst.”

Koen Timmers van Climate Action Project: “Jonge mensen hebben de gave om meer te doen dan alleen maar na te denken over klimaatverandering. Ze stellen oplossingen voor, doen kleine acties en inspireren anderen om hun levensstijl te veranderen. Een verandering van gedrag bij studenten en in de samenleving is cruciaal om deze crisis het hoofd te kunnen bieden.”

Dr. Jennifer Williams van Climate Action Project: “Onze gemeenschap van opvoeders komt samen om klimaateducatie voor allen mogelijk te maken. We willen ervoor zorgen dat leerlingen toegang hebben tot info, ideeën en kansen om actie te ondernemen voor onze planeet. Vandaag tonen deze ‘Schools of Excellence’ ons de weg.”