De beeldende baseline

Patrick Demarest

31/01/2024
column


Al langer dan vandaag vind ik dat het Hulstplein tegenover de Bron een té kale grasvlakte is, waarbij best wat zou mogen gebeuren om daar wat meer kleur en frisheid in te brengen.  Dat plein kreeg onlangs een ferme opknapbeurt, maar uiterlijk is er niet zoveel veranderd ... behalve de witte, ultra-moderne zitbank die plots in een uithoek van dit park opdook.  Op Facebook was er natuurlijk weer onmiddellijk commentaar op dit "gedrocht": "lelijk... zal onmiddellijk groen worden en bevuild door van alles en nog wat ...graffiti en andere vuile sporen...". 

Ja, zo is het altijd wat natuurlijk, maar ik vind dat witte ding wel iets hebben en van mij mogen er nog veel meer kleurrijke of creatieve dingen in ons stadsbeeld verschijnen.  Waar is trouwens de tijd dat de Tieltenaar via "Cuesta"  en "Beelden Buiten" (in de tuin Debrabandere) gedurfde kunst in open lucht kon bewonderen?  Dat initiatief van ons veel geprezen en ook veel geplaagde (asbest, corona) cultureel centrum Gildhof zorgde ook vaak voor controverse ... maar er gebeurde tenminste iets in het soms slaperige Europastadje.  Ik weet niet of er nog edities van Cuesta gepland staan... maar hoop van wel.  Alleszins is het brein achter "Cuesta" nog altijd actief medewerker in het Gildhof, want Frederik Vanlaere (notabene een inwoner van Deinze) staat iedere woensdagavond pal op post om de mensen binnen te laten bij "Cine Gildhof".  De programmatie van de wekelijkse filmvertoningen in Tielt is van zijn hand, en al ben ik absoluut geen cinefiel: die man kent er iets van, want het is regelmatig "bakske vol" in de schouwburgzaal ... Frederiek verdient een Tieltse Oscar hiervoor!

Over "Europastadje" gesproken: ik vraag mij af of het zal lukken om aan de Tieltse Feesten van dit jaar nog eens een Europees tintje te geven.  Ik hoorde dat er plannen in die richting worden gemaakt, maar als mijn informatie juist is dan lijken die niet erg ambitieus te zijn.  De fut en de rèk is eruit (ook bij de andere Zustersteden) en het mag allemaal geen geld meer kosten.  Ik hoorde wel iets van een spiegel-tent en plannen om daar theater-voorstellingen te brengen ... maar het blijft wachten tot er van officiële zijde één en ander kond wordt gemaakt.  Politici zullen in de komende maanden wel veel met de kont (met T) moeten draaien, want de verkiezingen komen er aan: er staan ons nog boeiende tijden te wachten.  Wie zal er allemaal kandidaat-burgemeester zijn?  Wat met de Meulebekenaren?  In de digitale nieuwsbrief van de stad Tielt krijgen we de kans om een nieuwe 'baseline' mee te helpen kiezen voor de nieuwe fusiegemeente Tielt-Meulebeke.  Ben ik nu de enige die echt niet weet wat een baseline eigenlijk is?  Zou dat iets met de knip aan den Bek te maken hebben, is de vertwijfelde vraag van (Hula) ?