Bespaar gemakkelijk 180 euro per jaar met deze energietips

Patrick Demarest

02/04/2021
Actua

Neem een douche in plaats van een bad, zet een uur voor je gaat slapen de verwarming al op nachtstand. En doe elke keer het licht uit als je de kamer verlaat. Als je deze energietips toepast, bespaar je op jaarbasis een grote 180 euro.

Armoede is een complexe problematiek en kent erg veel facetten. Energiearmoede is hier één van. Het lokaal bestuur van Tielt wil dit helpen bestrijden door mensen bewust te maken van hun energieverbruik en van de kosten die dit met zich meebrengt.

Brochure met praktische tips

Zo wordt er energiezuinig materiaal uitgedeeld aan mensen die het moeilijk hebben om rond te komen en die in begeleiding zijn bij het OCMW. Het aangeboden materiaal bestaat uit een spaarlamp; een meervoudige stekkerdoos met aan-en-uit-knop om sluimerverbruik tegen te gaan; een flyer in verband met gratis energiescans; een brochure van Fluvius ‘Verdien veel geld zonder moeite – snelle spaartips voor energie, eenvoudig toe te passen’.

De brochure bevat tal van praktische tips om met weinig inspanning snel energie te besparen.

Bijvoorbeeld: Neem een douche in plaats van een bad. Voor 1 bad heb je 13 emmers water van 10 liter nodig, voor een douche slechts 5 emmers. Zo bespaar je 60 euro per jaar.

Zet een uur voor je gaat slapen de verwarming al op nachtstand. Je zit even comfortabel en je bespaart ongemerkt veel energie, zo’n 100 euro per jaar.

Doe elke keer het licht uit als je de kamer verlaat. In tegenstelling tot wat wordt gezegd: aan- en uitschakelen kost geen extra energie, ook niet van spaar- of buislampen. Zo bespaar je zo’n 26 euro per jaar.

Meer info bij het Sociaal Huis via sociaalhuis@tielt.be of 051 40 90 52.