Beslissingen van het Overlegcomité

Patrick Demarest

14/04/2021
Actua

Het Overlegcomité kwam vandaag bijeen en stelt een aantal versoepelingen voor die in de tijd gespreid worden: vanaf 19 april, vanaf 26 april en vanaf 8 mei. Er zullen testevenementen worden georganiseerd en men zet in op sneltesten en vaccineren. Een overzicht.

Vanaf 19 april
De lagere scholen en de eerste graad van het secundair gaan opnieuw open, de tweede en derde graad krijgen nog halftijds afstandsonderwijs.
Het hoger onderwijs kan één dag per week naar school en examens fysiek doen.
Het reisverbod verdwijnt. Wie terugkeert uit een rode zone moet in quarantaine en zich verplicht laten testen op dag 1 en dag 7 na de terugkomst.
Vanaf 26 april
De niet-medische contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, massage- en pedicuresalons, tatoeëerders, piercingstudio’s en bemande zonnebankcentra mogen heropenen op maandag 26 april.
Winkelen in niet-essentiële winkels mag weer zonder afspraak en met twee personen uit hetzelfde gezin samen.
Buiten mag je weer met tien mensen samen komen in plaats van met vier. 
Vanaf 8 mei
Vanaf zaterdag 8 mei mogen cafés en restaurants opnieuw klanten bedienen op het terras.
Dezelfde dag verdwijnt de avondklok. Die wordt vervangen door een samenscholingsverbod: van middernacht tot 5 uur mag je met maximum drie personen samen buiten zijn.
Evenementen, culturele voorstellingen en erediensten: maximum vijftig personen aanwezig BUITEN.
Het is vanaf dan ook toegelaten om binnen twee knuffelcontacten uit te nodigen in plaats van één. De twee personen moeten wel behoren tot hetzelfde huishouden. Op die manier kunnen koppels dus opnieuw samen ergens op bezoek.
Ook pretparken kunnen dan heropenen.
Voor kinderen en jongeren kunnen er georganiseerde activiteiten doorgaan : maximum 25 personen BUITEN ( tot en met 18 jaar) en max 10 kinderen binnen (tot en met 12 jaar).

Dit alles is wel gekoppeld aan de evoluties binnen de medische sector. Dat wil zeggen aan de vaccinatiegraad en de toestand in de ziekenhuizen.
Zo zou 7 op de 10 65-plussers gevaccineerd moeten zijn en de toestand in de intensieve zorgen structureel verbeterd moeten zijn. Versoepelingen BINNEN zouden pas kunnen vanaf het moment dat er minder dan 500 COVID-patiënten op intensieve zorg liggen.