Babytheek Tielt leent babyspullen uit

Patrick Demarest

13/02/2021
Actua

Op 13 februari 2021 ging in Tielt de Babytheek van start. Of je nu klein woont, een beperkt budget hebt of wil kiezen voor minder spullen, de Babytheek is een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts kort nodig hebt.

 “Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen”, zegt schepen Pascale Baert (Iedereen Tielt). “Het project draagt zo bij aan de deeleconomie, want waarom een borstvoedingskussen aankopen als je dat binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt? Lenen is de ideale oplossing. Dat is voordelig voor het klimaat - er hoeven immers minder spullen aangekocht, geproduceerd en vervoerd te worden - en voor je portefeuille.”

“Geen vraag naar kinderwagens”

“We hebben ons geïnspireerd op de werking van de allereerste babytheek, die van Elsene”, zegt Pascale Baert. “Die bestaat intussen vijf jaar. Zo weten we al dat er in een babytheek geen vraag is naar kinderwagens. Die worden dan ook niet ontleend. Wel is er blijkbaar wel interesse om bijslapers te ontlenen.”

Iedereen kan lid worden van de Babytheek. Het lidgeld bedraagt jaarlijks 20 euro (sociaal tarief 4 euro). Als lid heb je toegang tot heel wat kwalitatieve babyspullen. Je kan spullen ontlenen op lange termijn met een maximum van 6 maanden en op korte termijn met een maximum van 3 maanden. Je kan er ook heel wat materiaal uittesten.

Babytheek zoekt vrijwilligers

Intussen is www.babytheek.be online gegaan. En op zaterdag 13 februari konden de eerste gereserveerde spullen afgehaald worden.

De uitleendienst zal elke tweede en vierde zaterdag van de maand open zijn van 13.30 uur tot 15.30 uur in IBO Tanneke, Belgiëlaan 2 in Tielt.

“We zijn op zoek naar vrijwilligers die graag willen meewerken aan dit project”, aldus Pascale Baert. “Zo zoeken we mensen die uit de voeten kunnen met de computer om de catalogus te beheren, mensen die handig zijn om het onderhoud en de reparatie te verzorgen, meedenkers en meedoeners.”

Meer info bij het Sociaal Huis, sociaalhuis@ocmwtielt.be of 051 40 90 52.