Al 129 kinderen nemen deel aan leesactie van Tieltse bib

Patrick Demarest

01/03/2021
Cultuur

De leesactie van de Tieltse bib is een succes. Er nemen al 129 kinderen aan deel. De leesactie loopt nog tot 3 april voor kinderen uit het derde tot en met het zesde leerjaar.

Het Feest van Victor en Sara is een leesactie in de Tieltse bib die startte op 1 februari en nog loopt tot 3 april 2021. Met Het Feest van Victor en Sara sluit de bib van Tielt aan bij het nationaal thema van de Jeugdboekenmaand 2021:Feest.

Bibliotheekspel verschoven naar september

In Tieltse concept geeft de tweeling Victor en Sara een verjaardagsfeest. Ze hebben aan alles gedacht: muziek, hapjes en drankjes en een goochelaar. Helaas dreigt het feest te mislukken want ze zijn het belangrijkste vergeten: de mensen.

Dit uitgangspunt was de basis voor een leesactie, auteurslezingen, een bibspel voor de basisscholen en een heus slotfeest. Helaas strooide COVID-19 roet in het eten. Het bibliotheekspel en het slotfeest kunnen door de coronamaatregelen niet zoals voorzien doorgaan.

Het bibliotheekspel voor de basisscholen wordt echter verschoven naar september, waar hopelijk al iets meer mogelijk zal zijn. Het spel zal meteen ook gebruikt worden als introductie van de klassen in de bib bij de start van het nieuwe schooljaar.

Het slotfeest dat zou plaatsvinden op zaterdag 3 april werd definitief

afgelast. De auteurslezingen vinden momenteel online plaats. Jef Aerts, Tine Mortier, Siska Goeminne en Reine De Pelseneer geven via Zoom het beste van zichzelf.

Nog mogelijk om deel te nemen aan te leesactie

Met de leesactie speelde de bib op veilig door een coronabestendige actie te bedenken die zelfs zou kunnen doorgaan in een harde lockdown. De actie ging van start op 1 februari en loopt nog door tot 3 april. 129 kinderen nemen op dit moment al deel, wat heel mooi is. Inschrijven en deelnemen is nog steeds mogelijk.

Illustrator Lies Vanloocke tekende speciaal voor de Tieltse kinderen een uniek kunstwerk. Wie deelneemt aan de leesactie (3de t.e.m. 6de leerjaar) ontvangt een afdruk van op ware grootte. Het kunstwerk is echter nog niet helemaal af. Acht witte vlekken ontsieren de tekening. Per gelezen boek ontvangt de deelnemer een herstelsticker waarmee het ‘kunstwerk’ kan worden gerepareerd.

Elk kind van het derde tot en met het zesde leerjaar kan deelnemen. De naam en het adres van de kinderen kan worden doorgegeven via bibliotheek@tielt.be, 051 42 82 10 of ter plaatse aan de balie van de bib. De deelname is gratis. Aan de balie krijgen ze een eigen exemplaar van het kunstwerk en een stempelboekje. Bij het inleveren van boeken ontvangen de kinderen aan de balie per gelezen boek een stempel en een sticker.